Gyakori kÉrdÉsek És vÁlaszok Hyper-V VPS szolgÁltatÁssal kapcsolatban

1. Mi az a Hyper-V?

 • A Microsoft virtualizációs platformja, mellyel egy számítógépen több virtuális számítógép futhat egyszerre. Bővebben a www.microsoft.com/hyper-v-server és a en.wikipedia.org/wiki/Hyper-V oldalon lehet olvasni a Hyper-V-ről. Nagyon jó áttekintést ad még a virtualizációról Lepenye Tamás blogja a http://lepenyet.spaces.live.com/ címen.

2. Miért jó nekem a Hyper-V?

 • Ahhoz, hogy az embernek legyen egy saját szervere, amin "ő az úr", szükség van egy egyszeri nagyobb beruházásra, ami egy márkásabb szerver esetén több százezer forintot is felemészthet.
  Ezen kívül, ha a számítógép meghibásodik (ami akár hétvégén is történhet), akkor irány a gépterem, és kezdődhet a hibakeresés, majd a pótalkatrészek vásárlása, végül pedig a csere, és akár a teljes újratelepítés is. A fizikai hibák elhárítása Virtuális szerverek (VPS) esetén teljes egészében a szolgáltató feladata.
  Fontos szempont még az is, hogy csak annyit költök, amennyire szükségem van. Elkezdhetem egy kisebb kapacitású virtuális szerverrel, és amikor a sebesség kevésnek bizonyul, akkor csak egy szerződésmódosításra van szükségem, a szerverem néhány perces leállás után már a nagyobb kapacitással indul el.

3. Ha ez egy "virtuális számítógép", akkor hol a billentyűzete, monitora, és a DVD drive-ja, ami nélkül nem tudok telepíteni?

 • A virtuális szervereknél minden esetben van egy távoli elérést biztosító eszköz, egy úgynevezett konzol alkalmazás. Ennek az alkalmazásnak a segítségével lehet a virtuális számítógépet kikapcsolni, bekapcsolni, leállítani, a billentyűzetét, egerét, monitorát átvenni, esetleg DVD drive-ját kezelni.

4. Milyen konzol alkalmazás (tehát a VPS-em távoli elérést lehetővé tevő alkalmazás) van a Hyper-V alapú szolgáltatáshoz?

 • A Microsoft a Hyper-V alapú virtuális szerverek elérését a "Virtual Machine Connection" segítségével oldotta meg. Fontos azonban tudni, hogy ezt az alkalmazást a Microsoft csak Windows Vista SP2, Windows 7, Windows Server 2008 operációs rendszerekre adta ki. Tehát más operációs rendszerek alól a virtuális gép (VPS) konzoljának elérése, a VPS bekapcsolása, stb. nem oldható meg.

5. Nekem Windows XP-m van, akkor nem tudom igénybe venni az Önök szolgáltatását?

 • A "Virtual Machine Connection" 4-es pontban említett korlátozása miatt cégünk kidolgozott egy olyan módszert, amivel Windows XP Service Pack 3 alól is elérhető a VPS konzolja. Ezért a szolgáltatásért azonban licenszelési okok miatt plusz havidíjat számítunk fel. A szolgáltatás neve XP-VMC.

6. Nekem Windows XP-m sincs, mert csak Linuxon, Leopardon, stb. dolgozom. Most akkor mit tehetek?

Ez esetben három megoldás lehetséges:

 • vagy cégünk XEN alapú virtualizációs szolgáltatását tudja igénybe venni,
 • vagy ha rendelkezik Remote Desktop Protocol (RDP) klienssel, akkor igénybe veheti cégünk OOS-VMC szolgáltatását. Ezért a szolgáltatásért azonban licenszelési okok miatt plusz havidíjat számítunk fel.
 • harmadik megoldásként ajánljuk, hogy kérje meg barátját, rendszergazdáját, vagy külön díjért rendelje meg tőlünk virtuális szerverének (VPS-ének) karbantartását, menedzselését.

7. Ha nincs Virtual Machine Connection-öm (VMC), akkor meg sem tudom nézni a virtuális gépemen (VPS) lévő webszerverem lapjait?

 • De igen, megnézhető.
  A VMC csak az olyan esetekben szükséges, ha a hálózatot kell állítani, vagy ki kell kapcsolni a VPS-t. Tehát a nem üzemszerű működésnél van szükség a VMC-re. A jól működő virtuális szervert természetesen ugyanúgy el lehet érni a szokásos módokon (SSH, RDP, Telnet, FTP, WEB, stb.), mint egy fizikai szervert.

8. A Hyper-V alapú virtuális szerver szolgáltatás (VPS) csak előtelepített Windows-zal használható?

 • Nem, nem csak Windows-zal használható.
  A VPS-t alapesetben üresen adjuk át, és Ön a Virtual Machine Connection segítségével távolról bármilyen operációs rendszert telepíthet rá, ugyanúgy, mintha egy fizikai szerver előtt ülne. (Viszont ekkor nem kell a gépteremben fagyoskodnia. :) Lehet ez az operációs rendszer akár Linux, de akár egy Windows XP is. Nem muszáj a legfrissebb rendszereket telepíteni.

9. Minden esetben nekem kell az operációs rendszert telepíteni?

 • Nem feltétlenül.
  A virtuális szerver (VPS) megrendelésekor kérheti tőlünk, hogy a VPS-en legyen előtelepített Windows 7 RC, Windows 2008, vagy Windows 2008 RC. Ezek 32, vagy 64 bites verzióban is kérhetőek.
  Fontos azonban, hogy ezek csak aktiválás nélküli próbaverziók. Aktiválási kulcsot nem biztosítunk hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy mindegyik csak a termék kipróbálására a Microsoft által meghatározott ideig használható jogtisztán. Ha azonban Ön úgy dönt, hogy vesz egyet valamelyik operációs rendszerből, akkor elég csak az aktiválási kulcsot begépelni, és nem kell a teljes rendszert újratelepíteni.

10. Miért csak az előbb felsorolt próbaverziós operációs rendszerek előtelepítését kérhetem? Nekem Windows XP-re van szükségem.

 • A Microsoft nem tette lehetővé a Windows XP kipróbálási céllal történő telepítését aktiválási kulcs megadása nélkül. Így mi sem tudjuk a Windows XP-t telepíteni. Azonban Ön a Virtual Machine Connection segítségével minden gond nélkül telepítheti saját operációs rendszerét, ami akár Windows XP is lehet.

11. Jól értem, hogy Önök semmilyen operációs rendszert nem adnak a virtuális szerveremhez (VPS-emhez)?

 • Kérésre jelenleg a 9-es pontban meghatározott aktiválás nélküli, próbaverziós operációs rendszereket tudunk biztosítani. Egyéb esetekben mi egy "csupasz" virtuális gépet bocsátunk az Ön rendelkezésére.

12. Mit telepíthetek én a virtuális szerveremre (VPS-emre)?

 • Bármit, ami nem ütközik jogszabályba, vagy más etikai normába. Mi nem akarjuk, nem tudjuk, és nem is vizsgáljuk a VPS-ek tartalmát.

13. Ilyen sorszámú kérdés természetesen nincsen.

14. Mire használhatom a virtuális szerveremet (VPS-emet)?

 • Bármire, ami nem ütközik jogszabályba, vagy a hálózathasználati irányelveinkbe. Például lehet rajta webszerver, játékszerver, FTP szerver, adatbázis szerver, webáruház, levelező szerver, de nem szabad róla spam-okat kiküldeni, és nem szabad nem jogtiszta tartalom szétosztására használni.

15. Nem elég a virtuális szerveremhez (VPS-emhez) az 1 darab IP cím. Kérhetek többet?

 • Plusz havi díjért korlátlanul kérhetőek címek. Fontos azonban, hogy a címek darabszáma nem befolyásolja a virtuális szerver által felhasználható sávszélességet.

16. Mit jelent a megadott sávszélesség a virtuális szervereknél (VPS-eknél)?

 • A megadott sebesség egy elméleti maximum, amit az Ön VPS-e az Internet felé egyidejűleg mindkét irányban (szimmetrikusan, full duplexen) elérhet. Mivel a szerverek közös erőforrásokat használnak, így ez a sebesség belföldi irányban (BIX) szinte mindig elérhető, azonban külföldi irányban ez várhatóan lassabb lesz.

17. Milyen sebességgel kapcsolódik az én virtuális szerveremet (VPS-emet) kiszolgáló számítógép az Internetre?

 • 1 Gbps Full duplex csatlakozással, kapcsolt hálózaton csatlakozik az Internethez.

18. Mit jelent a garantált CPU mag?

 • Azt, hogy az Ön virtuális szervere (VPS-e) minden esetben használhatja a megadott magot. Azonban, ha bármelyik VPS nem használja ki a számára biztosított CPU időt, akkor lehetőség van arra, hogy az Ön VPS-e használja azt. Maximálisan 4-szeres túlhasználatot engedélyezünk a Mini és a Normál, és 2-szeres túlhasználatot a Maxi csomagnál.

19. Ez mit jelent a gyakorlatban?

 • Mivel statisztikáink szerint szinte soha nem használják ki a Virtuális szerverek (VPS-ek) a számukra biztosított CPU időt, így jó esély van arra, hogy egy Mini csomag megrendelése esetén is 1 egész CPU magot használhat szinte mindig a VPS.

20. Készül mentés a virtuális szerveremen (VPS) lévő adatokról?

 • 12-es pontban olvasható, hogy nem látunk bele a VPS-be, ezért mentést sem készítünk róla, viszont mindenki készíthet mentést adatairól saját magának távolról, vagy az általunk biztosított tárhelyre.

21. Mit lehet tudni erről a mentés tárhelyről?

 • Díjmentesen biztosítunk egy másik épületben elhelyezett, az Internetre 1 Gbps sebességgel csatlakozó szerveren az előfizetett tárhely méretének 10%-át elérő SCP protokollal elérhető tárhelyet. Az ide mentett adatokért sem vállalunk azonban felelősséget.

22. Akkor adataim nincsenek is biztonságban?

 • Ez nem így van. A virtuális szerverek RAID alrendszeren kerültek tárolásra, így a diskek meghibásodása ellen jól védettek. A virtuális szerverek alapállapotban nem érhetőek el az Internet felől, viszont ők teljes körű Interneteléréssel rendelkeznek. Így minden frissítés telepíthető, és minden szükséges tűzfalbeállítás elvégezhető még az Internetre kapcsolás előtt.

23. Mi van a Page file-val?

 • Azért, hogy a lehető legnagyobb sebességet lehessen elérni, a page fileoknak fenntartott virtuális merevlemezt egy külön RAID alrendszeren helyeztük el. Ahhoz azonban, hogy tényleg gyorsabb legyen a virtuális gép figyelni kell arra, hogy a Pagefile-t erre a külön lemezre helyezzük át. 
© Copyright 2010 Internet4U